Jen krátce k situaci kolem Wagnerovy skupiny.

No vida, tak “orchestr” se vzbouřil a nastala Noc dlouhých klarinetů.

Spoléhat se na žoldnéře coby základní útočnou sílu je riskantní. Řada armád světa ochotně zaměstnává kontraktory k výkonu nějakých bočních činností (hlídání skladů, hlídkování v týlu, zpracování dat z průzkumu, příprava jídla), ale udělat z nich “hrot svého oštěpu”, to znamená dát jim prestiž, nechat je podstoupit faktický výcvik bojem a umožnit jim zrekrutování těch schopnějších a přitom bezskrupulóznějších důstojníků, byť třeba z rezervy. Výsledkem je buldok, který se může jednoho dne pověsit na krk vám. Habsburkové se svého času v podobné situaci museli zbavit Albrechta z Valdštejna.

Rostov na Donu. údajně dnes. Twitter

Zprávy, které teď chodí z Rostova a Voroněže, naznačují, že “muzikanti” kontrolují obě města a silnice mezi nimi, a že prozatímní odpor ruských sil věrných Moskvě je neúčinný. Samozřejmě, tady bude mlha války ještě hustější než obvykle, ale přičinil bych k tomu jednu poznámku.

Pořád ještě platí, že válka je logistika a logistika je válka. A ve městech jako Rostov a Voroněž se poslední dobou koncentrovala značná část ruských vojenských zásob, protože jsou to důležité dopravní uzly – dost daleko od Ukrajinou kontrolovaných regionů na to, aby se nedaly zasáhnout HIMARSem, ale dost blízko na to, aby se odtamtud dala zásobovat donbaská a záporožská fronta po železnici.

Pakliže tyto zásoby padly do rukou Wagnerovcům, na nedostatek munice si teď určitě stěžovat nemůžou, a činí to z nich daleko nebezpečnější soupeře, než by se dalo soudit podle pouhého počtu lidí v uniformě. Navíc teď mají motivaci: pokud by tahle vzpoura pro ně dopadla špatně, vítězové se na zajatcích pěkně vyřádí.

Bože, bože, čtu si teď po sobě, o čem píšu; někdy před dvěma lety by mi to nepřišlo ani jako dobrý námět na sci-fi povídku. Moc neuvěřitelné.

Diskusní fórum ke článku najdete zde.

P.S.: Toto vystoupení komika Alexandra Nevzorova je z dubna 2021. Uff, ten se teda trefil.


Hudební epilog

“Pozor na neúplné informace!”

P.S. Tento web funguje bez všelijakých vyskakovacích reklam, placené propagace apod. Důvody jsou mnohé, ale snaha o nezávislost na velkých hráčích je jedním z těch nejpodstatnějších. Až příliš mnoho lidí spoléhá na Facebook a pak se diví.

Zdejším základním principem je dobrovolná podpora od čtenářů. Nejjednodušším způsobem, jak tento blog můžete, milí čtenáři, podpořit, je koupit si knihy od jeho autora. Právě jsou v předprodeji Zapomenuté příběhy 7, které vyjdou 30. května.

Můžete si pořídit také Zapomenuté příběhy, Zapomenuté příběhy 2 či Zapomenuté příběhy 3, Zapomenuté příběhy 4, Zapomenuté příběhy 5, Zapomenuté příběhy 6 a sbírku textů “To nejlepší z blogu 2015-2020” pro sebe nebo pro někoho jiného. Nebo knihu dystopických povídek Krvavé levandule… K dispozici jsou už také znovu USB disky s nahranými audioknihami.

A pokud jsi sem, milý čtenáři, dorazil z Facebooku nebo Twitteru, zvaž registraci k odběru novinek e-mailem. Opravdu a vážně, však vidíš ten vývoj.

Loading